Doorgaans zijn de front- en backend van WordPress websites nauw met elkaar verbonden. Bij een headless set-up staat de backend, het deel waar je het beheer doet, los van de frontend, het deel dat verantwoordelijk is voor het weergeven van de content aan de gebruiker. Bij zo’n ontkoppelde versie van WordPress wordt de frontend als zelfstandige toepassing ontwikkeld.
Door de scheiding tussen front- en backend zijn headless WordPress websites supersnel, soepel en zeer responsief, wat de gebruikerservaring sterk verbetert. Bovendien kun je door de scheiding goed zien welk onderdeel meer capaciteit nodig heeft en kun je elk onderdeel eenvoudig apart opschalen. Tevens biedt een headless WordPress website je veel meer bescherming tegen hackers en DDoS aanvallen. De ontkoppeling van de front- en backend maakt het voor hackers namelijk moeilijker om bij de gevoelige data in de backend te komen.
Kortom, de headless WordPress aanpak is een interessante ontwikkeling. Het verbetert de user experience, de schaalbaarheid en de veiligheid van je website. Nadelig is wel dat de ontkoppelde set-up duurder is dan de traditionele, omdat je twee losse toepassingen moet opzetten en onderhouden.
WordPress oplossingen zonder code, ook wel low-code en no-code genoemd, winnen aan populariteit. Denk daarbij aan drag-and-drop pagebuilders zoals Elementor. Met een pagebuilder kun je als amateur snel en simpel een webpagina creëren door er elementen in te slepen en te plaatsen. Op deze manier krijgen beginnende websitebouwers de mogelijkheid om zonder code een website te bouwen.
Echter, websites gemaakt met een pagebuilder zijn over het algemeen een stuk trager. Dat komt omdat pagebuilders zware stukjes software bevatten, die bij het openen van een webpagina allemaal moeten worden geladen. Zo zie je maar weer, er gaat niets boven de snelheid, flexibiliteit en functionaliteit van een professioneel gebouwde website :-)
Tijdens de corona pandemie nam de digitale transformatie van bedrijven een vlucht. Het online aanbieden van producten en diensten is niet meer weg te denken. De trend om WordPress voor e-commerce in te zetten, zal dan ook zeker groeien. WooCommerce is de meest populaire open source e-commerce plug-in voor WordPress. Het combineert e-commerce met de voordelen van WordPress zoals gebruiksgemak en uitgebreide SEO functies voor een optimale vindbaarheid.
Met augmented reality verrijk je de realiteit. AR voegt een extra laag digitale informatie aan de werkelijkheid toe. Zo zie je bijvoorbeeld hoe een meubelstuk in jouw woonkamer zal staan of verschijnt er plots een dinosaurus voor je op de stoep tijdens het spelen van een AR game. Augmented reality verbetert de online beleving. Bij WordPress zien we deze technologische trend dan ook steeds meer. Zo zijn er verschillende augmented reality plug-ins voor WooCommerce beschikbaar. Ideaal, want onder webshop bezoekers verbetert AR de klantervaring én vergroot het de koopkans.
Onze handen jeuken om met deze interessante ontwikkelingen aan de slag te gaan! Is jouw WordPress omgeving eigenlijk al up to date en future proof? Of kan jouw website of webshop wel een boost gebruiken? Onze ontwikkelaars staan voor je klaar!
Laat ons jouw onmisbare WordPress website bouwen!Wij vertellen je graag over de kansen en mogelijkheden.