08 januari 2019

Umbraco in 2019: Wat staat ons te wachten?

Umbraco. Ons favoriete CMS. Wat gaat Umbraco ons in 2019 brengen? Onze developer Roy vertelt je er over.

2019 staat voor Umbraco ontwikkelaars in het teken van de Umbraco 8 release, die in het voorjaar verwacht gaat worden. In mijn vorige artikel vertelde ik al wat over Umbraco 8, maar inmiddels is er meer duidelijk en is het tijd om iets meer de diepte in te gaan over wat er aan zit te komen.

Umbraco as a service


Umbraco is steeds bezig met het verbeteren van de gebruikerservaring, snelheid en de ontwikkeltijd van de website. Zo is er bijvoorbeeld Umbraco Cloud waarmee het mogelijk is het ontwikkelproces te versnellen. Dit heeft Umbraco mogelijk gemaakt door development, acceptatie en live-omgeving met een aantal muisklikken op te kunnen zetten en te wisselen, wat voorheen handmatig moest gebeuren.

Umbraco Cloud zorgt er tevens voor dat de website voorzien is van de laatste Umbraco versie waardoor je website altijd voorzien is van de laatste CMS versie; wel zo prettig. Ook kan de content van bijvoorbeeld een acceptatieomgeving makkelijker worden overgezet naar de live website database door te werken met meerdere omgevingen. Op deze manier kun je dus alvast teksten klaarzetten tijdens de ontwikkeling van de nieuwe website, en kunnen deze bij livegang sneller overgezet worden zonder problemen.

Umbraco Cloud is een betaalde dienst van Umbraco die de hosting van je Umbraco website voor haar rekening neemt.

Umbraco 8


Het wordt met de komst van Umbraco 8 mogelijk om marketing automation te gaan gebruiken binnen je website. Hierdoor kun je acties instellen zoals bedankpagina’s bij aankopen van producten en andere triggers.

Ook is de ondersteuning voor meertalige websites dieper in het CMS verwerkt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om split screen de teksten in zowel de Nederlandse als Engelse versie en dus in 1 scherm content te vullen. Hierdoor kan je nog sneller pagina’s in meerdere talen beschikbaar maken voor je bezoekers.

De gebruikerservaring is ook verder verbeterd doordat je pagina’s nu nog sneller kunt vullen vanuit de pagina zelf. Umbraco wil zoveel mogelijk veelgebruikte acties via pop-ups gaan aanbieden. Al deze acties gebeuren in hetzelfde scherm waarop de pagina die je aan het bewerken bent openstaat. Voorheen moest je bijvoorbeeld voor het aanpassen van het centerpunt van een foto naar de mediasectie navigeren - dat is niet meer nodig in Umbraco 8. Buiten het vullen is ook de cache – het opslaan van pagina’s voor snellere weergave – verbeterd. De cache laag is nu nog sneller gemaakt wat de laadtijd van Umbraco 8 websites ten goede komt, door met kleinere cache-objecten te werken i.p.v. een grote content cache.

Ook volledig nieuw zijn de Content Apps. We kunnen het de CMS gebruikers nog verder naar de zin maken door handige functies aan de pagina en mediaschermen toe te voegen aan pagina’s in het CMS. Denk bijvoorbeeld het ophalen van data die aan de pagina gekoppeld is, en formulier inzendingen of data uit een externe API of een chatfunctionaliteit. Voorheen moest je voor dit soort zaken een los dashboard aanmaken die je niet kon integreren in de content flow. Het nadeel daarvan was dat je weg moest navigeren om alle relevante data te kunnen zien. Iedere ontwikkelaar kan zijn Content Apps wanneer deze af zijn aanbieden op de Our.Umbraco.com community website. Ander ontwikkelaars kunnen vervolgens de apps downloaden en voor hun eigen klanten inzetten. Verwacht wordt dat deze Content App verzameling in januari online gaat komen. Vanaf dat moment gaat het ook duidelijker worden welke handige oplossingen er zoal mogelijk zijn.

Helaas is het op dit moment nog niet duidelijk of het mogelijk is om een recente Umbraco 7.12.4 (laatste versie op dit moment) installatie te migreren naar Umbraco 8. Op het moment van schrijven is Umbraco 8 voor 76% compleet en weten we helaas nog niet wanneer de eerste release zal gaan uitkomen. Naar verwachting is dat ergens dit voorjaar.

Umbraco Headless


Ook gaan we in 2019 meer lezen over Umbraco Headless. Headless is een woord dat de laatste tijd veel vaker in de online wereld rondgaat. Denk bijvoorbeeld aan headless webshops waarin het mogelijk is om integraties te maken met smartphone apps zodat de producten in de app getoond kunnen worden.

Maar wat is headless nu precies en wat heb je eraan? Headless houdt in dat het mogelijk is om data uit je website te gebruiken voor andere doelen. Een headless CMS heeft geen voorkant zoals een normaal CMS. Je kunt hierdoor naar eigen inzicht de voorkant bouwen maar bijvoorbeeld ook CMS content gebruiken in een Smartphone app.

Ook is het mogelijk een chatbot te voeden met data die uit Umbraco Headless afkomstig is. Deze chatbot kan vervolgens vragen zoals vragen over producten en openingstijden beantwoorden met data die uit het CMS afkomstig is. Een ander voorbeeld is een pagina met producten die een klant levert, bijvoorbeeld auto’s. Deze auto’s kunnen vervolgens in de Android app worden opgehaald zodat de data vanuit de website gelijk is aan de data in de app. Het is dan dus niet meer nodig content op verschillende locaties bij te houden.

Op dit moment is Headless, net als Umbraco 8, nog in ontwikkelfase en het is helaas nog niet bekend wanneer Headless beschikbaar gaat komen.

Dus...


Er zijn dus een hoop mooie oplossingen beschikbaar welke we graag willen gaan inzetten voor onze klanten. En dit is nog maar het begin van wat 2019 op Umbraco vlak gaat brengen. Wij houden je op de hoogte!

Roy Wagemakers

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief