sluit
  • Over ons
  • Dit doen wij
  • Projecten
  • Actueel
  • Vacatures
  • Contact

Koffie of Gluk thee?

Runweg 20, 5258 BN Berlicum
T 073 888 58 42
E info@vrolijkonline.nl

Support nodig

E. support@vrolijkonline.nl
menu

november 2021

Snellere websites met WebP

Happy met WebP!

Met WebP van Google verbeter je de prestaties van je website. Afbeeldingen worden sneller geladen met behoud van kwaliteit. Wij zijn fan!

Wat is WebP?

WebP (uitspraak: weppie) is een speciaal voor het web ontwikkeld bestandsformaat dat afbeeldingen flink verkleint. En dat zonder kwaliteitsverlies. Een WebP bestand is ongeveer 25 tot 45% kleiner qua omvang dan een JPEG of PNG. Door de kleinere bestandsgrootte worden afbeeldingen sneller geladen. Goed nieuws voor de prestaties van je website!

Googles WebP en WebM

WebP is ontwikkeld door Google. Het is een vrij bestandsformaat voor het opslaan van afbeeldingen. Door middel van beeldcompressie worden WebP afbeeldingen met behoud van kwaliteit verkleind. Diezelfde beeldcompressie werd al succesvol toegepast bij videoformaat WebM. Google ontwikkelde WebM om video’s licentievrij op YouTube te kunnen verspreiden en soepel te kunnen streamen. Omdat de codec (soft- of hardware die toelaat data te (de)coderen of te (de)comprimeren) relatief weinig rekenkracht vereist, levert dit videoformaat ook op mobiel goede prestaties. Met beeldformaat WebP geniet je dezelfde voordelen: een snellere laadtijd en betere prestaties voor je website.

Lossless en lossy compressie

Er zijn twee verschillende technieken om bestanden te verkleinen: lossless en lossy. Beide technieken verkleinen bestanden bij het comprimeren zonder de weergave aan te passen en kwaliteit te verliezen. Er is echter één groot verschil. Bij lossless kun je het bestand altijd weer terugzetten in de originele staat. Bij lossy is dit niet het geval. De originele data worden overschreven met nieuwe data. Bij het verkleinen van afbeeldingen is het kunnen terugzetten meestal geen must, dus voor WebP kun je beide technieken prima gebruiken. Keuzestress? Kijk dan naar het eindresultaat van de WebP en kies voor degene die de minste opslagruimte inneemt. Vergeleken met JPEG en PNG boek je sowieso enorme winst!

Brede ondersteuning WebP

Gemiddeld nemen afbeeldingen minstens de helft van een webpagina in beslag, dus WebP is een welkome vondst om websites sneller te maken. In 2010 lanceerde Google het moderne bestandsformaat als alternatief voor de oudere formaten JPEG en PNG. Inmiddels wordt WebP breed ondersteund door populaire browsers als Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox en Opera. Ook streamingdienst Netflix maakt gretig gebruik van WebP afbeeldingen in alle interfaces (mobiel, tv en web). Facebook gebruikt het formaat eveneens op grote schaal om dataverkeer te besparen en de snelheid te verhogen.

Happy met WebP

Wij nemen de WebP techniek voortaan standaard mee bij de realisatie van nieuwe websites. Heb jij een bestaande website en wil je ook profiteren van de voordelen van WebP? Laat het ons weten. Onze ontwikkelaars zorgen er dan voor dat de JPG en PNG bestanden in jouw CMS automatisch worden omgezet in WebP op het moment dat ze online worden getoond. Een kleine aanpassing met grote winst. Daar word je toch happy van!?

Bel of mail ons

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Wij vertellen je graag over de kansen en mogelijkheden.