sluit
  • Over ons
  • Dit doen wij
  • Projecten
  • Actueel
  • Vacatures
  • Contact

Koffie of Gluk thee?

Runweg 20, 5258 BN Berlicum
T 073 888 58 42
E info@vrolijkonline.nl

Support nodig

E. support@vrolijkonline.nl
menu

maart 2020

Taal is zeg maar ook echt míjn ding

Graag laten we werknemers van Vrolijk Online aan het woord. Zo leer je ons kennen. Deze keer is dat onze copywriter en content creator Iris Bos.

“Iris, wil jij even naar voren komen en aan de klas uitleggen hoe jij voor deze toets hebt geleerd?” Dit vroeg mijn leraar Nederlands mij in 5 VWO nadat het gros van de klas een onvoldoende had gehaald voor het proefwerk spelling. Ik had een 10. Ik had niet geleerd. Dat was – met blozende wangen – mijn antwoord.

Mevrouw Van Dale

Na mijn studie Journalistiek – dat was zeg maar niet echt mijn ding – ging ik bij een verzekeraar aan de slag als schadebehandelaar. Al gauw pakte ik neventaken op zoals het herschrijven van brieven en polisvoorwaarden en kreeg ik de bijnaam: mevrouw Van Dale ;-) Mijn hoofdtaak was echter het behandelen van schadeclaims. Ik miste creativiteit.

Taal werd de toon

In 2018 maakte ik de job switch van claimbehandelaar naar copywriter en content creator. Het spel tussen beeld en taal kreeg het verdiende accent in mijn functie bij Vrolijk Online. Als team geven we samen invulling aan het perfecte proces, praatje en plaatje. De praatjes zijn mijn rol ;-)

 

Ik help Vrolijk Online en opdrachtgevers met hun communicatie. Zo schrijf ik teksten en titels voor websites rekening houdend met de juiste zoekwoorden, zodat de website ook daadwerkelijk gevonden wordt in de online hooiberg. Ik stel nieuwsbrieven op, schep (merk)namen, bedenk taglines en plaats social media berichten in de juiste tone of voice. Om dat te kunnen, verdiep ik me eerst in de klant. Wat is het voor organisatie? Wat is hun vak en hun visie? Wat is het doel en wie is de doelgroep? En wat is hun stijl? De manier waarop een bedrijf of merk communiceert, hun stemgeluid, zorgt voor herkenning. In die stijl overgiet ik als tekstschrijver hun boodschap met een sausje. Want wat de boer niet kent, dat eet hij niet.

Als kind zag ik een nieuwsitem waarin werd gesproken over de dakloze slachtoffers van een overstroming. De beelden lieten wuivende mensen op daken zien. Hoezo dakloos!? Het dak was hun redding! Een bewuste woordkeus van de redactie?

Het spel

Een tekst over een AED (een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen) moet kloppen, net als het hart. Voor een via ferrata (een met staalkabels uitgezet klimparcours, letterlijk ijzeren weg) heb je geen lef, maar stalen zenuwen nodig. En bij Raaf vink (in plaats van kruis) je het artikel naar wens aan in de webshop. Door het spelen met synoniemen, door het stoeien met zinsbouw, door het luisteren naar het ritme van de klanken en het toepassen van de juiste interpunctie, kun je de bedoeling van je woorden bekrachtigen en daarmee je communicatieboodschap versterken. Noem het muggenziften. Of toch mierenneuken? Ik noem het de puntjes op de i zetten: daar word ík vrolijk van!

Iris (1)

Meer weten over Taal is zeg maar ook echt míjn ding?

Onze experts hebben jarenlange ervaring.

Neem contact op met Iris

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Wij vertellen je graag over de kansen en mogelijkheden.