sluit
  • Over ons
  • Dit doen wij
  • Projecten
  • Actueel
  • Vacatures
  • Contact

Koffie of Gluk thee?

Runweg 20, 5258 BN Berlicum
T 073 888 58 42
E info@vrolijkonline.nl

Support nodig

E. support@vrolijkonline.nl
menu

maart 2022

WordPress template versus maatwerk. Wat past bij jouw bedrijf?

WordPress biedt vele mogelijkheden. De vraag is: kies je voor een template of een maatwerk website? In deze blog zetten we de voor- en nadelen op een rij en presenteren we ons alternatief.

Template

Een template is een sjabloon dat als basis dient voor je website. Je kunt kiezen uit duizenden templates, die je naar voorkeur kunt aanpassen. Denk aan lay-out, kleuren, afbeeldingen en tekst. Templates bieden standaard verschillende functionaliteiten, zoals een contactformulier of social media buttons.

Snel, goedkoop en gebruiksvriendelijk

Templates zijn goedkoop en snel te realiseren. Er zijn mogelijkheden om lay-out en stijl te personaliseren. Via de plug-in bibliotheek van WordPress zijn vele functionaliteiten beschikbaar. Het is bovendien gebruiksvriendelijk en je hebt weinig technische kennis nodig.

Niet uniek

Een template is echter niet uniek. Je bent niet de enige die gebruik maakt van hetzelfde template en daardoor oogt je website niet altijd even professioneel. Het selecteren van het meest passende template kan bovendien een tijdrovende zoektocht zijn. Je template is slechts beperkt aan te passen aan je huisstijl en wensen.

Aanpassingen zijn kostbaar

Het aanpassen van een template website is een dure aangelegenheid. Doordat template websites in onbekende third-party codes gebouwd worden, sluit dit vaak niet goed aan op gewenste aanpassingen die met behulp van maatwerk codes worden ontwikkeld.

SEO onvriendelijk

Doordat vele functionaliteiten standaard beschikbaar zijn, kan de website, afhankelijk van het gekozen thema, trager worden. Deze lage laadsnelheid zorgt weer voor een lagere ranking in zoekmachines als Google.

Veiligheidsrisico

Het grootste nadeel kleeft echter aan beveiliging. WordPress is een gewild doelwit van hackers. Regelmatig updaten is van groot belang. Daarbij ben je afhankelijk van de ontwikkelaar voor beschikbare updates. Templates verouderen snel en daarom kan het voorkomen dat je template niet meer ondersteund wordt en je dus helemaal opnieuw moet beginnen. Niet zo veilig en efficiënt dus.

Maatwerk

Bij een maatwerk website worden design en techniek helemaal voor jou op maat ontwikkeld. Dit is andere koek dan een template aanpassen. We beginnen namelijk vanaf scratch met jouw wensen als uitgangsbasis.

The sky is the limit

Het resultaat is dan ook een website met een unieke uitstraling, die perfect aansluit bij je identiteit en doelgroep. Al je dromen kunnen verwezenlijkt worden op het gebied van design en functionaliteiten. Niets is te gek!

Toekomstbestendig en veilig

In tegenstelling tot een template is een zelf ontwikkelde website toekomstbestendig. De website is volledig aan te passen en kan meegroeien met de ambities van je bedrijf. Je bent niet afhankelijk van externe ontwikkelaars en al dan niet beschikbare updates, waardoor bovendien de veiligheid niet in het geding komt.

Hoge kosten en lange doorlooptijd

Het maken van een maatwerk website vanaf scratch brengt hogere kosten met zich mee dan wanneer je gebruik maakt van een template. Ook is voor de ontwikkeling van je website een langere doorlooptijd nodig.

Technische support

Bij een maatwerk website zijn wij, als ontwerper van de website, eigenaar van de code. Daarbij ontvang je instructies om je website optimaal te kunnen beheren. Enerzijds vraagt het iets meer technische kennis van jou als beheerder van de website, anderzijds profiteer je van optimale support.

Voorbeeld

Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? Voor Yourout.be ontwikkelden we een maatwerk website in WordPress. Bekijk het resultaat hier.

Een alternatief

Twijfel je wat in jouw situatie de best passende optie is? Naast de templates en de maatwerk oplossingen, bieden we een alternatief: het stramien ontwerp. Dit is een door ons ontwikkelde website die qua design en techniek vastligt. Teksten, afbeeldingen, logo en kleuren kunnen uiteraard gewijzigd worden. 

Het voordeel is dat dit flink scheelt in de kosten ten opzichte van een maatwerk website, omdat we niet van scratch af aan hoeven beginnen. Daarnaast hebben we zelf de volledige controle over het ontwerp en zijn we niet afhankelijk van externe ontwikkelaars en ondersteuning. Hierdoor zijn de veiligheidsrisico’s zeer beperkt.

Voor het WK veldrijden 2023 maakten we een Wordpress website middels ons stramien ontwerp. Bekijk de website hier.

Voor elke situatie een passende oplossing

Wil je snel resultaat en heb je een klein budget? Dan lijkt een template website wellicht een mooie oplossing. Toch zul je bedrogen uitkomen. Goedkoop is immers duurkoop en dat geldt zeker voor een template website. 

Wij adviseren dan ook altijd een toekomstbestendige oplossing. Met een maatwerk of stramien website investeer je in een duurzame, veilige website die vele jaren met je bedrijf mee kan groeien. 

Heb je behoefte aan een persoonlijk advies? Onze experts denken graag met je mee. Neem contact met ons op.

Floris (3)

Meer weten over WordPress template versus maatwerk?

Onze experts hebben jarenlange ervaring.

Neem contact op met Floris

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Wij vertellen je graag over de kansen en mogelijkheden.