menu Sluit

Kennismaken?

Dat vinden wij een goed idee! Wij houden van persoonlijk contact dus we maken graag een afspraak!

+31 (0) 73 888 58 42
info@vrolijkonline.nl
augustus 2022

Web development

Umbraco - Het nut van updaten en upgraden

Je nieuwe website is gelanceerd. Je bent trots en blij dat je ‘project website’ kunt afsluiten. De werkelijkheid is anders; een goede website heeft immers blijvend aandacht nodig. Updaten is een must!

Resumé

Update nodig?
Neem contact op met Jeroen!
foto van team lead development Jeroen
Jeroen Mink
Team lead development
jeroen@vrolijkonline.nl
06 - 18 52 53 90

Waarom updaten?

Voor blijvend succes is het nodig dat je website altijd up-to-date is. Zowel de inhoud als de techniek. Umbraco wordt continu doorontwikkeld en regelmatig worden nieuwe functionaliteiten aan het contentmanagementsysteem (CMS) toegevoegd. Om van deze verbeteringen te kunnen genieten, zul je de updates die Umbraco aanbiedt trouw moeten uitvoeren.

Voor een optimaal functionerende website is het dus raadzaam om over de meest recente versie van het Umbraco CMS te beschikken. Als je je CMS up-to-date houdt, profiteer je van de nieuwste features en de laatste bugfixes. Variërend van - naar logische plekken - verplaatste knoppen, opgeloste systeemfouten tot compleet vernieuwde look and feels. Naast fixen en finetunen is veiligheid de allerbelangrijkste reden om te updaten.

Veiligheid voorop

Veiligheid is het voornaamste voordeel van updaten. Het gaat daarbij niet alleen om de veiligheid van je website, maar ook om de veiligheid van je gebruikers. Umbraco is wat dat betreft een top keuze. Het is een heel betrouwbaar en veilig CMS dat voldoet aan alle AVG-richtlijnen. Maar ook hiervoor geldt: houd je software up-to-date om verzekerd te zijn van de hoogst haalbare veiligheidsniveaus, want ook je digitale vijanden ontwikkelen zich door in hun zoektocht naar kwetsbaarheden.

Patches, updates en upgrades

Umbraco staat bekend als makkelijk en gebruiksvriendelijk contentmanagementsysteem. Releases zijn bedoeld om deze kerndoelen blijvend te waarborgen en om de waarde van het product voor de eindgebruiker te verhogen. Bij een release stelt Umbraco updates, patches of upgrades beschikbaar. We leggen je het verschil tussen de verschillende termen uit.

Update

Updaten is het tussentijds bijwerken van je contentmanagementsysteem. Het is een kleine herziening van de software. Kleine verbeteringen, aanpassingen en aanvullingen op de basis worden doorgevoerd, maar aan de versie van het programma verandert niets. Een update wordt weergegeven als een subversie, bijvoorbeeld Umbraco 10.1. Iedere zes weken publiceert Umbraco een minor release waarmee een update wordt vrijgegeven.

Patch

Een patch is een speciale update die zich alleen richt op het herstellen van fouten en veiligheidsissues. Wekelijks brengt Umbraco patches uit om systeemfouten op te lossen; bugfixes. Een patch herken je aan een extra cijfer achter de subversie, bijvoorbeeld Umbraco 10.1.1.

Upgrade

Bij een upgrade gaat het, in tegenstelling tot een update, om een geheel nieuwe versie van de software. Umbraco vervangt dan de laatste versie van het contentmanagementsysteem door een nieuwe met een hoger versienummer. Voor een upgrade is een major release nodig. Major releases verschijnen twee keer per jaar.

Details van alle aanpassingen worden door Umbraco per versie netjes bijgehouden en kun je hier vinden.

Nerd alert: LTS

Elke vierde major release is een LTS-versie (Long Term Supported Version) en krijgt lange termijn ondersteuning. Een LTS-versie wordt 2 jaar actief ondersteund (er zullen nog updates of patches verschijnen) en krijgt daarna nog 1 jaar veiligheidsupdates. Na 3 jaar bereikt de LTS-versie het einde van zijn levensloop en ben je genoodzaakt om te upgraden naar de laatste versie.

Migreren

Updaten is een must, maar het kan niet onbeperkt. De laatste versie van Umbraco 7 is bijvoorbeeld 7.15.7. Hierna moet je upgraden naar een volgende versie. Bij de overgang naar een nieuwe versie is het belangrijk dat ook de inhoud van je CMS correct en volledig migreert. Zo’n verhuizing van data van het ene systeem naar het andere is een complex proces waar een goede voorbereiding aan ten grondslag ligt. Soms is een rebuild (met het opnieuw vullen van de content) goedkoper gezien de investering die nodig kan zijn om naar een nieuwere versie te upgraden.

Updaten is beter dan genezen

Het gebruik van een verouderde versie van software kan veel problemen met zich meebrengen. Vaak zijn de mogelijkheden ten opzichte van moderne versies beperkt en is ondersteuning niet langer gegarandeerd waardoor de veiligheid van je website in het geding komt. Tevens voldoen oudere versies vaak niet aan nieuwe wetgeving zoals de AVG. Om het afbreukrisico te verminderen is regelmatig updaten het devies. Zo voorkom je hoge onderhoudskosten en hacks. Kortom: updaten is beter dan genezen!

Is jouw Umbraco website up-to-date?

Wellicht draait jouw Umbraco website nog ‘prima’ op een verouderde versie. Je weet nu welke consequenties dat heeft en welke risico’s je loopt. Wil je graag een update laten uitvoeren of weten op welke versie jouw website draait? Neem dan gerust contact met ons op. Wij maken jouw website met plezier up-to-date, safe en toekomstbestendig!

Kleine updates voeren we uit op basis van een supportovereenkomst. Voor grotere updates of rebuilds communiceren we eerst een prijsindicatie.

Update nodig?
Neem contact op met Jeroen!
foto van team lead development Jeroen
Jeroen Mink
Team lead development
jeroen@vrolijkonline.nl
06 - 18 52 53 90

Bekijk alle updates
Kennismaken?

Dat vinden wij een goed idee! Wij houden van persoonlijk contact dus we maken graag een afspraak!

+31 (0) 73 888 58 42 info@vrolijkonline.nl