Ben je op zoek naar een open source cms voor je website? En twijfel je tussen Umbraco en WordPress? Dan is het handig om je te verdiepen in de verschillen. We leggen de twee oplossingen naast elkaar!
We beginnen met een overeenkomst. Beide systemen zijn open source. Bij open source is de broncode van de software voor iedereen vrij beschikbaar. Je mag de broncode kopiëren, aanpassen, uitbreiden, verspreiden en delen zonder tegen auteursrechten of toeslagen aan te lopen. Omdat bedrijven en ontwikkelaars wereldwijd continu aanvullende software voor Umbraco en WordPress schrijven, bevatten beide beheersystemen een schat aan functionaliteiten in de vorm van extensies en plug-ins.
Nu de verschillen. WordPress is een CMS onder GPL-licentie, geschreven in PHP en oorspronkelijk ontworpen als blogplatform. Umbraco daarentegen is vanaf de start ontwikkeld als contentmanagementsysteem en gebaseerd op .Net technologie van Microsoft onder licentie van MIT. Ondanks dat WordPress aanvankelijk bedoeld was om de publicatie van artikelen zo makkelijk mogelijk te maken, is het inmiddels uitgegroeid tot een volledig functioneel contentmanagementsysteem. Het is het meest gebruikte open source CMS op de markt.
Zowel Umbraco als WordPress heeft een grote achterban; een community van ontwikkelaars en gebruikers die continu bijdragen aan de optimalisatie van de CMS’en. Bij WordPress kun je kiezen uit een enorm aanbod gratis en betaalde thema’s en tal van plug-ins. Umbraco werkt met widgets en heeft weinig kant en klare templates. Dit CMS leent zich vooral goed voor koppelingen met andere systemen zoals Sharepoint, Salesforce en Microsoft Dynamics CRM.
Voor het invoeren van content kun je met beide oplossingen prima uit de voeten. Denk aan het importeren van Word teksten, het toevoegen van metadata, het plaatsen van afbeeldingen, audio en video, het publiceren van PDF bestanden, een spellingchecker en een preview functie. Een belangrijk verschil tussen de twee systemen zit ‘m in de structuur. Omdat WordPress als blogplatform is neergezet, bestaat het CMS uit één grote lijst artikelen en pagina’s die je van content kunt voorzien. In Umbraco is het mogelijk om naast artikelen en pagina’s allerlei andere content zoals nieuwsberichten, vacatures, medewerkers en referenties te beheren. Bovendien toont Umbraco de content in een handige boomstructuur, waardoor ook de structuur van de website direct inzichtelijk is. Umbraco is volledig naar wens in te richten en ten opzichte van WordPress een stuk flexibeler.
Ook op het gebied van meertaligheid is Umbraco erg flexibel. Zo kun je op veldniveau vertalingen toepassen en verschillende boomstructuren inrichten per taal. Bij WordPress heb je hiervoor een aparte plug-in nodig.
Bij WordPress zijn website en CMS met elkaar verbonden. Bij Umbraco is dit niet het geval. Als Umbraco niet werkt, blijft de website voor bezoekers bereikbaar.
WordPress is niet afhankelijk van een besturingssysteem en er gelden geen minimale hardware eisen. Het draait op elk type webserver. Voor de hosting van Umbraco heb je een Windows server nodig. De Microsoft technologie biedt als voordeel dat Umbraco makkelijk te koppelen is met andere systemen via SOAP en ASP.NET Web API. Zowel WordPress als Umbraco ondersteunt moderne browsers zoals Google Chrome, Apple Safari en Mozilla Firefox.
Qua security scoort Umbraco hoger dan WordPress. Veel WordPress websites maken gebruik van gratis plug-ins wat WordPress vaker het doelwit van hackers maakt. Om de plug-ins veilig te houden, moet je ze regelmatig updaten. Umbraco heeft minder last van krakers. De onderliggende Microsoft technologie zorgt voor een veilig fundament. Uiteraard is ook hier het up-to-date houden van de software noodzakelijk om de veiligheid te kunnen garanderen.
Zowel het populaire WordPress als het ambitieuze Umbraco is een prima open source CMS. Welk contentmanagementsysteem voor jou de beste keuze is, hangt af van je wensen. Wil je een eenvoudige website of weblog waarbij de meeste content voor iedereen toegankelijk is? En ben je niet afhankelijk van Microsoft? Dan lijkt WordPress de beste keuze. Ideaal voor de kleine ondernemer. Wil je liever een geavanceerde website die moeiteloos informatie uitwisselt met andere systemen? Dan kun je beter voor Umbraco kiezen. Umbraco is zeer geschikt voor grote en complexe websites. Het cms is makkelijk te integreren en kent nauwelijks technische belemmeringen. Daarbij komt dat Umbraco buitengewoon gebruikersvriendelijk is. Voor welk CMS je uiteindelijk ook kiest, onze ontwikkelaars kennen beide software op hun duimpje!
Dat vinden wij een goed idee! Wij houden van persoonlijk contact dus we maken graag een afspraak!
+31 (0) 73 888 58 42 info@vrolijkonline.nl