sluit
  • Over ons
  • Dit doen wij
  • Projecten
  • Actueel
  • Vacatures
  • Contact

Koffie of Gluk thee?

Runweg 20, 5258 BN Berlicum
T 073 888 58 42
E info@vrolijkonline.nl

Support nodig

E. support@vrolijkonline.nl
menu

december 2022

Webdesign 2023: acht toffe trends

Ook in 2023 bruist het van de trends op het gebied van webdesign. We delen er een aantal toffe met je. Stijlvol, kleurrijk, gewaagd, maar vooral persoonlijk en authentiek.
Dark Mode (2)

Dark mode

Over deze trend schreven we al eerder, in 2021 en 2022. Inmiddels zijn webontwerpen in een donkere modus geen uitzondering meer en heeft de trend een plek binnen webdesign veroverd. De dark mode heeft verschillende voordelen. Praktisch gezien helpt het vermoeide ogen te verminderen. Vanuit esthetisch oogpunt draagt de donkere modus bij aan een ultra moderne, stijlvolle look. Bovendien kun je andere ontwerpelementen extra benadrukken door het omringende design donkerder te maken. Win-win.

bekijk voorbeeld
Colours (1)

Color. We want more!

Over het geheel genomen verwachten we meer kleur in 2023. Sommige trendwatchers voorspellen ingetogen online kleurenpaletten. Anderen voorspellen juist dopamine kleuren, felle kleuren die vreugde opwekken, in navolging van de kleurrijke modetrend dopamine dressing. Ook zien we opvallende neonkleuren, vaak in combinatie met een donkere website. Belangrijk is dat de kleuren van je website corresponderen met je merkidentiteit. De betekenis en symboliek van kleuren beïnvloeden de kijk op je website. Kleuren roepen emoties en associaties op en deze moeten passen bij wat jij met jouw merk, product of dienst wilt uitstralen. De keuze is reuze!

bekijk voorbeeld
Authentic Characters

Authentic characters

Geen stock figuurtjes meer, maar authentieke karakters om de identiteit van je merk een gezicht te geven. Steeds meer bedrijven kiezen voor een speciaal voor hen ontworpen visueel element zoals een illustratie, figuurtje of poppetje. Zo ben je onderscheidend, uniek en herkenbaar.

bekijk voorbeeld
Parallax Scrolling

Parallax scrolling

Ook parallax scrolling blijft populair. Deze trend geeft een webpagina diepte en dynamiek. De parallax scrolling techniek laat sommige elementen op een pagina sneller scrollen dan andere, waardoor ze elkaar als het ware overlappen, wat diepte creëert en de inhoud aantrekkelijker maakt. Mits subtiel toegepast, want anders leidt dit effect juist af.

bekijk voorbeeld
Animated Cursors

Animated cursors 

Een speelse en verfijnde webdesign trend om gebruikers te vermaken is de geanimeerde cursor. Door dit standaard webelement op te leuken door cursor-geactiveerde animaties toe te voegen of de vorm te veranderen, verras je de gebruiker en verbeter je diens ervaring. Je creëert als het ware een extra interactie tussen website en bezoeker tijdens het scrollen, navigeren en klikken. Grote kans dat geamuseerde gebruikers daardoor langer op je website blijven.

bekijk voorbeeld
Frosted Glass Effect

Frosted glass effect

Deze trend binnen het glas morfisme, waarbij onscherpte en transparantie elkaar afwisselen, geeft een mat glas effect. Elementen achter een mat glazen overlay zijn bewust wazig waardoor elementen op de voorgrond extra opvallen en goed leesbaar zijn. Het frosted glass effect wordt steeds vaker toegepast als achtergrond als alternatief voor een kleurverloop.

bekijk voorbeeld
Gradients

Gradients

De term gradients staat voor kleurverlopen of kleurovergangen. Dit is geen nieuwe, maar terugkomende trend. Je kunt kleurverlopen voor diverse doeleinden inzetten. Als achtergrond, maar bijvoorbeeld ook om diepte te simuleren of subtiel textuur aan een illustratie toe te voegen.

 

bekijk voorbeeld
Mobile Friendly

Thumb driven design

Uiteraard moet een webdesign responsive en gebruiksvriendelijk zijn, maar tegenwoordig ook duimvriendelijk. Door de manier waarop de meeste mensen hun smartphone vasthouden (liggend in de handpalm met de vingers om de achterkant gewikkeld), is de duim de vinger die het meeste werk doet. Duimvriendelijke navigatie is daarom essentieel. Door elementen zoals het menu, call to action buttons of filters daar te plaatsen waar de duim goed bij kan, maak je je website duim- en dus gebruiksvriendelijker en verhoog je bovendien de gebruikerservaring van je bezoekers. Aangezien we en masse internetten op onze mobieltjes is een duimvriendelijk webdesign in 2023 een must.

bekijk voorbeeld

Toe aan een eigentijds en vooral eigen webdesign in lijn met de uitstraling van jouw bedrijf? Onze ervaren webdesigners denken graag met je mee!

Marielle

Meer weten over Webdesign 2023: acht toffe trends?

Onze experts hebben jarenlange ervaring.

Neem contact op met Mariëlle

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Wij vertellen je graag over de kansen en mogelijkheden.