menu Sluit

Kennismaken?

Dat vinden wij een goed idee! Wij houden van persoonlijk contact dus we maken graag een afspraak!

+31 (0) 73 888 58 42
info@vrolijkonline.nl
december 2022

Content creatie

Webdesign 2023: acht toffe trends

Ook in 2023 bruist het van de trends op het gebied van webdesign. We delen er een aantal toffe met je. Stijlvol, kleurrijk, gewaagd, maar vooral persoonlijk en authentiek.

Resumé

Voor alles rondom webdesign ben je bij Mariëlle aan het juist adres!
Neem contact op met Mariëlle!
foto van visual designer Mariëlle
Mariëlle van Wijk
Design & branding
marielle@vrolijkonline.nl
+31 (0) 73 888 58 42

Dark mode

Over deze trend schreven we al eerder, in 2021 en 2022. Inmiddels zijn webontwerpen in een donkere modus geen uitzondering meer en heeft de trend een plek binnen webdesign veroverd. De dark mode heeft verschillende voordelen. Praktisch gezien helpt het vermoeide ogen te verminderen. Vanuit esthetisch oogpunt draagt de donkere modus bij aan een ultra moderne, stijlvolle look. Bovendien kun je andere ontwerpelementen extra benadrukken door het omringende design donkerder te maken. Win-win.

Color. We want more!

Over het geheel genomen verwachten we meer kleur in 2023. Sommige trendwatchers voorspellen ingetogen online kleurenpaletten. Anderen voorspellen juist dopamine kleuren, felle kleuren die vreugde opwekken, in navolging van de kleurrijke modetrend dopamine dressing. Ook zien we opvallende neonkleuren, vaak in combinatie met een donkere website. Belangrijk is dat de kleuren van je website corresponderen met je merkidentiteit. De betekenis en symboliek van kleuren beïnvloeden de kijk op je website. Kleuren roepen emoties en associaties op en deze moeten passen bij wat jij met jouw merk, product of dienst wilt uitstralen. De keuze is reuze!

Authentic characters

Geen stock figuurtjes meer, maar authentieke karakters om de identiteit van je merk een gezicht te geven. Steeds meer bedrijven kiezen voor een speciaal voor hen ontworpen visueel element zoals een illustratie, figuurtje of poppetje. Zo ben je onderscheidend, uniek en herkenbaar.

Parallax scrolling

Ook parallax scrolling blijft populair. Deze trend geeft een webpagina diepte en dynamiek. De parallax scrolling techniek laat sommige elementen op een pagina sneller scrollen dan andere, waardoor ze elkaar als het ware overlappen, wat diepte creëert en de inhoud aantrekkelijker maakt. Mits subtiel toegepast, want anders leidt dit effect juist af.

Animated cursors

Een speelse en verfijnde webdesign trend om gebruikers te vermaken is de geanimeerde cursor. Door dit standaard webelement op te leuken door cursor-geactiveerde animaties toe te voegen of de vorm te veranderen, verras je de gebruiker en verbeter je diens ervaring. Je creëert als het ware een extra interactie tussen website en bezoeker tijdens het scrollen, navigeren en klikken. Grote kans dat geamuseerde gebruikers daardoor langer op je website blijven.

Frosted glass effect

Deze trend binnen het glas morfisme, waarbij onscherpte en transparantie elkaar afwisselen, geeft een mat glas effect. Elementen achter een mat glazen overlay zijn bewust wazig waardoor elementen op de voorgrond extra opvallen en goed leesbaar zijn. Het frosted glass effect wordt steeds vaker toegepast als achtergrond als alternatief voor een kleurverloop.

Gradients

De term gradients staat voor kleurverlopen of kleurovergangen. Dit is geen nieuwe, maar terugkomende trend. Je kunt kleurverlopen voor diverse doeleinden inzetten. Als achtergrond, maar bijvoorbeeld ook om diepte te simuleren of subtiel textuur aan een illustratie toe te voegen.

Thumb driven design

Uiteraard moet een webdesign responsive en gebruiksvriendelijk zijn, maar tegenwoordig ook duimvriendelijk. Door de manier waarop de meeste mensen hun smartphone vasthouden (liggend in de handpalm met de vingers om de achterkant gewikkeld), is de duim de vinger die het meeste werk doet. Duimvriendelijke navigatie is daarom essentieel. Door elementen zoals het menu, call to action buttons of filters daar te plaatsen waar de duim goed bij kan, maak je je website duim- en dus gebruiksvriendelijker en verhoog je bovendien de gebruikerservaring van je bezoekers. Aangezien we en masse internetten op onze mobieltjes is een duimvriendelijk webdesign in 2023 een must.

Benieuwd naar de webdesign trends van 2024?

Daar schreven we ook een artikel over!

Voor alles rondom webdesign ben je bij Mariëlle aan het juist adres!
Neem contact op met Mariëlle!
foto van visual designer Mariëlle
Mariëlle van Wijk
Design & branding
marielle@vrolijkonline.nl
+31 (0) 73 888 58 42

Bekijk alle updates
Kennismaken?

Dat vinden wij een goed idee! Wij houden van persoonlijk contact dus we maken graag een afspraak!

+31 (0) 73 888 58 42 info@vrolijkonline.nl