menu Sluit

Kennismaken?

Dat vinden wij een goed idee! Wij houden van persoonlijk contact dus we maken graag een afspraak!

+31 (0) 73 888 58 42
info@vrolijkonline.nl
november 2022

Web development

Moet jouw website digitoegankelijk zijn?

Sinds 2021 moeten websites van overheidsinstellingen digitaal toegankelijk zijn. Binnenkort wordt dit een verplichting voor een bredere doelgroep. Wat betekent dit voor jouw website?

Resumé

Jouw website digitoegankelijk maken?
Neem contact op met Joost!
foto van developer Joost
Joost Brommert
Development
joost@vrolijkonline.nl
+31 (0) 73 888 58 42

WCAG richtlijnen

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking. Om ervoor te zorgen dat websites voor iedereen digitaal toegankelijk worden, zijn de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) opgesteld. De meeste websites zijn niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Wanneer iemand bijvoorbeeld een visuele of auditieve beperking heeft, heeft dat invloed op de interactie met jouw website. Eerder schreven we al een blog over de WCAG richtlijnen.

Verplicht voor commerciële bedrijven

Omdat er in de media veel geschreven is over verplichting voor overheidsinstellingen, vraag je je wellicht af hoe het dan zit met websites, apps en webshops van commerciële bedrijven. Wat bijna niemand weet, is dat alle bedrijven reeds verplicht zijn producten en diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden, ook digitaal! Dit is geregeld in de de 'Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte' die in 2017 van kracht is geworden. 

Op dit moment wordt deze wet nog niet actief gehandhaafd. Maar er gaat iets veranderen. De European Accessibility Act (EAA) is aangescherpt en dat heeft voor bepaalde commerciële sectoren consequenties. Vervoersdiensten, financiële dienstverlening en e-commerce bedrijven die zich richten op consumenten moeten uiterlijk op 28 juni 2025 digitoegankelijk zijn.

Doe je zaken buiten Europa? Deze regelgeving over digitoegankelijkheid is niet alleen binnen Europa van toepassing. In de Verenigde Staten en Canada gelden al jaren wettelijke eisen, en daar worden flinke boetes uitgedeeld als je niet in staat bent je website digitoegankelijk te maken.

Doe een quickscan

Is jouw bedrijf actief in vervoersdiensten, financiële dienstverlening of e-commerce? Controleer dan of jouw website voldoet aan de succescriteria door het uitvoeren van een gratis quickscan op de website van het WCAG. Hiermee kan een deel van de succescriteria getoetst worden en je ontvangt binnen enkele minuten een overzicht van de fouten en aandachtspunten. Wens je een uitgebreider onderzoek, dan kun je zelf alle criteria met behulp van deze checklist nalopen of een professionele audit laten doen.

Kies zelf voor een toegankelijke website

Als commercieel bedrijf heb je op dit moment de keuze om je website of applicatie digitaal toegankelijk te maken. Het is niet alleen voor de gebruikers, maar ook voor je bedrijfsdoelstellingen een meerwaarde om voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te zijn. Wist je dat ongeveer 25% van de Nederlanders een functiebeperking heeft en zodoende moeite kan hebben om jouw website te gebruiken? Als jouw website niet toegankelijk is dan is de kans groot dat mensen die jouw website niet optimaal kunnen gebruiken afhaken en naar een website gaan die wel voldoet. Websites die niet toegankelijk zijn zijn bovendien minder goed voor je SEO resultaten en hierdoor zal je ook bezoekers mislopen. Met een digitoegankelijke website kun jij je bereik dus enorm vergroten!

Aan de slag!

Ben je actief in vervoersdiensten, financiële dienstverlening of e-commerce? Ga dan nu al aan de slag met het digitaal toegankelijk maken van je website. Het is immers zo juli 2025. Bovendien draagt het bij aan een groter bereik. 

Wil je meer weten over een digitoegankelijke website? Bekijk hoe wij een digitoegankelijke website voor Farent ontwikkelden of lees meer over wat de WCAG richtlijnen precies inhouden. En natuurlijk staan we klaar om al je vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op!

 

Jouw website digitoegankelijk maken?
Neem contact op met Joost!
foto van developer Joost
Joost Brommert
Development
joost@vrolijkonline.nl
+31 (0) 73 888 58 42

Bekijk alle updates
Kennismaken?

Dat vinden wij een goed idee! Wij houden van persoonlijk contact dus we maken graag een afspraak!

+31 (0) 73 888 58 42 info@vrolijkonline.nl