29 november 2018

Magento: kiezen voor een kant-en-klaar thema of toch een uniek design?

In dit artikel zetten we de belangrijkste twee opties naast elkaar te leggen voor als je een webshop wilt laten ontwikkelen in Magento!

Magento heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als één van de meest gebruikte en uitgebreide open source e-commerce pakketten op de markt. En met de komst van Magento 2 is het gehele platform nog stabieler, gebruiksvriendelijker en uitgebreider geworden. In dit artikel zetten we de belangrijkste twee opties naast elkaar te leggen voor als je een webshop wilt laten ontwikkelen in Magento!

Het gebruik van Magento thema’s


De wereld van de kant-en-klare thema’s die voor weinig geld een complete shopervaring bieden bestaat al vrij lang. In de beginjaren hield dit vooral in dat de homepage van een webshop een andere look & feel kreeg, en dat de achterliggende pagina’s grotendeels standaard Magento waren. De afgelopen jaren is de ontwikkeling hard gegaan en is deze markt redelijk volwassen geworden.

De thema’s van nu bevatten vele functies en mogelijkheden om kleuren en dergelijke aan te passen. Voeg hier het goede support aan toe en je hebt voor weinig geld een mooi uitziende webshop die vrij snel up & running is. Toch?

Het configureren van een Magento webshop


Hoewel de huidige thema’s de lat op het gebied van kwaliteit een stuk hoger leggen, is het nog steeds niet zo dat je met de aankoop van een thema klaar bent om de online wereld te veroveren. Magento 2 is voor de gebruiker redelijk eenvoudig om mee te werken. Het beheerpaneel ziet er mooi uit en is duidelijk. De catalogus vullen is ook redelijk intuïtief en het aanmaken van categorieën is een fluitje van een cent.

Maar Magento is een uitgebreid maar ook een redelijk complex stuk software waarbij de eerste configuratie van de webshop vrij ingewikkeld is. Denk hierbij aan het instellen van btw-regels of attributensets maken voor de verschillende productsoorten.

“Magento 2 is voor de gebruiker redelijk eenvoudig om mee te werken, het beheerpaneel ziet er mooi uit en is duidelijk. Maar...”Voor de veiligheid van het systeem is het tevens van belang dat updates die het Magento team regelmatig vrijgeeft, geïnstalleerd worden. Mocht je in je webshop een gedeelte net even iets anders laten werken dan dat het thema aanbiedt, dan zal dit toch in de code aangepast moeten worden.

Voor- en nadelen van het gebruik van een thema


Het is dus niet zo dat je bij de aankoop van een thema alleen de kosten van het thema hebt om vervolgens vol te kunnen gaan verkopen in je webshop. Wel is het zo dat een thema een stuk voordeliger is dan vanaf de grond af aan een eigen design ontwerpen en dat te gebruiken.

De voordelen van een Magento thema

 • Goedkoop
 • Korte ontwikkeltijd
 • Vele functionaliteiten
 • Aanpasbaarheid

De nadelen van een Magento thema

 • 13 in een dozijn ontwerp
 • Codebase van een andere partij, aanpassingen kunnen lastig(er) zijn
 • Vele functionaliteiten (waar je wellicht geen gebruik van maakt)


Je wilt een uniek design?


Je hebt een eigen identiteit als winkel / bedrijf en wilt deze ook online uitstralen. Met behulp van een thema lukt dit vrijwel nooit omdat je altijd concessies moet doen; het is nooit 100% zoals je het eigenlijk zou willen. In dit geval is het verstandig om wat meer budget vrij te maken voor je online dienstverlening en een webshop volledig op maat te laten ontwikkelen.

De stappen naar een maatwerk Magento webshop


In de eerste fase gaan we dan een online plan uitdenken aan de hand van wie je als bedrijf bent en wat je doet. Met behulp van dit plan kunnen we een ontwerp ontwikkelen dat daar precies bij aansluit en waarmee je in onze ogen het meeste uit je webshop kunt halen.

Met het design in de hand kunnen we beginnen met het ontwikkelen van de webshop. De implementatie van het unieke ontwerp is een complexe taak waar wat tijd overheen gaat. Natuurlijk kan er tussentijds bijgestuurd worden en de voortgang kan ook regelmatig bekeken worden op een test url.

“We ontwikkelen een uniek design dat resulteert in een unieke op maat gemaakte webshop die naadloos aansluit op je offline activiteiten.”Net als bij gebruik van een thema moet de shop geconfigureerd worden (btw-instellingen, attributensets etc.). Na de testfase waarin we alle oneffenheden uit de webshop gehaald hebben, plaatsen we de webshop live. Het online verkopen kan beginnen!

De voor- en nadelen van een maatwerk Magento webshop


Je kunt je voorstellen dat dit traject meer tijd in beslag neemt dan wanneer we uitgaan van een thema. We bedenken nu echt wat de webshop moet gaan doen, hoe de uitstraling moet zijn en wat de beste manier is om dit te bereiken. We ontwikkelen een uniek design dat resulteert in een unieke op maat gemaakte webshop die naadloos aansluit op je offline activiteiten.

De voordelen van een maatwerk Magento webshop

 • Een uniek ontwerp
 • Aansluitend bij je offline activiteiten
 • Precies de functionaliteiten die nodig zijn
 • Kans op een hoger conversiepercentage

De nadelen van een maatwerk Magento webshop

 • Langere ontwikkeltijd
 • Hogere kostenWil je weten of jij beter voor een kant-en-klaar Magento thema of voor een maatwerk Magento webshop kunt kiezen? Wij vertellen je er graag meer over.

Martijn Cuijten

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief